Bioscoop binnenstad Tiel

  • Duurzaam-publieksgebouw-bioscoop-architect
  • Biosoop-Tiel-tuin
  • Biosoop-Tiel-duurzaam
  • Biosoop-Tiel-stadsstraat
  • Biosoop-Tiel-moskeesteeg
  • Biosoop-Tiel-hergebruik
  • Biosoop-Tiel-renovatie
contact

 

Deze nieuwe bioscoop ontworpen door Eric Mesman Architecten (EMA), is een opmerkelijke inpassing in de oude middeleeuwse stadstructuur van de Zuid-Nederlandse Hanzestad Tiel. Het programma, bestaande uit vijf zalen en een restaurant, vormt een relatief groot volume. In de architectonische verschijningsvorm is daarom veel aandacht voor details en inpassing binnen het historische erfgoed van de stad.

Het ontwerp is als studie ontwikkeld voor Dunavast en D&M Properties. Het doel was om de mogelijkheden van een relatief groot bouwvolume op deze gevoelige plek in kaart te brengen.

Een van de eerste en meest cruciale overwegingen voor het ontwerp was het hergebruik van de bestaande fundering. EMA zag dit als een kans om zowel duurzaamheid te bevorderen als de historische verbinding met het verleden te behouden. Het resultaat is een harmonieus samenspel tussen oud en nieuw, waarbij de nieuwe bioscoop in de morfologie aansluiting zoekt op zijn omgeving.

Schaalverkleining en het gebruik van natuurlijk licht stonden centraal in het ontwerpconcept. Het doel was om de bioscoop te laten aanvoelen als een intieme en gastvrije plek. Om dit te bereiken, heeft EMA slim gebruik gemaakt van lichtinval en een geavanceerde technologie van gefilterd licht om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Het sedum dak, met zijn zachte, groene uitstraling, voegt een vleugje natuurlijke schoonheid en biodiversiteit  aan het gebouw toe en draagt, samen met het gebruik van natuurlijke energiebronnen, bij aan het duurzame karakter.

Tegelijkertijd is de expressieve verschijningsvorm van de bioscoop een ware blikvanger en vormt het een centrale spil binnen de activiteiten aan de rand van het nieuwe plein en de groene stadstuin. De amorfe structuur, geïnspireerd op de grillige en organische vormen van de middeleeuwse stad, geeft het gebouw een uniek karakter. Het is een interpretatie van de historische context en tegelijkertijd een voorbeeld van eigentijdse originele architectuur.

Een van de meest opvallende kenmerken van de nieuwe bioscoop is de ligging aan het park. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de groene omgeving en buitenactiviteiten voordat ze naar de film gaan. Bovendien is de foyer van de bioscoop gecombineerd met een restaurant, waardoor een levendige en gastvrije ruimte ontstaat. Bezoekers kunnen hier voor of na de film genieten van een heerlijke maaltijd en een gesprek in een ontspannen sfeer.

Om de bouwhoogte van het gebouw laag te houden, heeft EMA een innovatieve benadering toegepast door de bioscoopzalen gespiegeld te stapelen. Dit resulteert in een compact en functioneel ontwerp dat zich inpast binnen de schaal van de historische stad. Bovendien is er een doordachte routing geïmplementeerd, waardoor aan alle gevelzijden van het gebouw publieksfuncties zichtbaar zijn. Dit versterkt de interactie tussen de bioscoop en de stad, en verbindt het gebouw met zijn omgeving op een naadloze manier.

Kortom, de Nieuwe Bioscoop, ontworpen door Eric Mesman Architecten, is een voorbeeld van hedendaagse architectuur die moeiteloos opgaat in de middeleeuwse stad en tegelijkertijd een blik werpt op de toekomst. Met aandacht voor duurzaamheid, licht, groen en een expressieve verschijningsvorm, is het een voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan de charme en leefbaarheid van historische steden.

meer projecten

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!